Dialogue mapping maakt samen denken makkelijker

Zelfs met een goede voorbereiding, met een goede voorzitter en met aandachtige deelnemers zijn vergaderingen soms nog frustrerend. We zouden graag beter gebruik maken van de tijd van de groepsleden. We volgen communicatie- en vergadertrainingen, we kennen de voor- en nadelen van PowerPoint en flip-overs. En toch ontbreekt er nog iets…

Ondersteun het beperkte brein

Als we in een vergadering intelligente beslissingen willen nemen op basis van uiteenlopende gegevens, feiten, voorkeuren en onzekerheden, helpt het om die elementen op een geordende manier zichtbaar te maken voor alle deelnemers. Ons brein kan immers niet meer dan een handjevol feiten of ideeën tegelijk in zijn aandacht houden, en we zijn al gauw geneigd om de ideeën die we goed vinden voorop te zetten en de rest te vergeten.

Als we alle vragen, ideeën, voor- en nadelen die de revu passeren ook in beeld houden, kunnen we als groep putten uit een veel breder arsenaal aan oplossingen. Er ontstaat een gezamenlijk gedeeld speelveld, dat uitnodigt tot samen leren en doordacht beslissen. De basis: werkelijk luisteren naar ieder’s bijdrage, en oog hebben voor de onderliggende structuur van de converstatie terwijl die zich ontwikkelt.

Dialogue Mapping

Met dat doel is de techniek van Dialogue Mapping ontwikkeld. In een video van nog geen vier minuten laat Jeff Conklin hieronder zien hoe de ‘kaart’ van een vergadering verschilt van een lineair verslag, en hoe dat de discussie naar een ander plan kan tillen. Dialogue Mapping sluit direct aan op de ‘wicked problems’ waar ik eerder over schreef: het is volgens Conklin de ideale manier om die problemen te lijf te gaan.

Reageer

*

Om spam te voorkomen, worden alle reacties gescreend voordat ze op de blog verschijnen. Stuur je reactie niet voor de tweede keer in: hij verschijnt zodra hij gelezen is.