PersonalBrain: voor wie durft

“Als je breinwerk makkelijk wilt maken, bouw dan een brein na.” Dat moet ongeveer het uitgangspunt geweest zijn van de ontwikkelaars van PersonalBrain. Ik had er een tijd geleden al eens naar gekeken, en toen was mijn indruk dat ik om het programma te gebruiken meer moest investeren dan het zou opleveren. Maar sindsdien hebben ze bij TheBrain niet stilgezeten.

De wereld is een mierenhoop

Een belangrijk uitgangspunt van PersonalBrain is dat ons begrip van de wereld niet netjes hiërarchisch is opgebouwd, maar vooral van associaties aan elkaar hangt. Het ziet er meer uit als een mierenhoop dan als een piramide. Een hiërarchische structuur, zoals de mappenstructuur op een harde schijf of de vertakte structuur van een mindmap, doet daaraan geen recht.

PersonalBrain wel: het laat de gebruiker op elk niveau verbindingen leggen tussen ‘thoughts’, zoals de elementen in een ‘Brain’ heten. Dat leidt tot een structuur die, afhankelijk van hoe je hem invult, tegelijk zowel hiërarchisch als vermaasd kan zijn. Een vakantiefoto uit Andalusië waarop neef Joop voorkomt, kan dus zowel aan de Thought ‘Andalusië’ als aan ‘Joop’ hangen – waarbij ‘Andalusië’ zowel verbonden kan zijn met ‘Spanje’ als met ‘Reizen’ of ‘Flamenco’. En ‘Flamenco’ is op zijn beurt niet alleen weer verbonden met ‘Spanje’, maar ook met ‘Muziek’. En zo verder. Het onderstaande plaatje is een voorbeeld met als onderwerp de Amerikaanse economie, ingezoomd op het onderdeel waar de standpunten van de Democratische Partij zijn ondergebracht, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2008. (Klik op de afbeelding voor een leesbare versie.)

Klik voor grotere versie

De kracht van PersonalBrain is dat de gebruiker er allerlei soorten informatie in kan opslaan. Niet alleen (vakantie)foto’s maar ook websites, documenten, taken en contactpersonen uit Outlook, en – als we nu toch over ‘Flamenco praten – muziek. Die bestanden kunnen op hun oorspronkelijke plek blijven staan, waarbij PersonalBrain ernaar verwijst, maar ze kunnen ook daadwerkelijk in het Brain worden opgenomen. Daarbij wordt het Brain dus de toegangspoort naar alle informatie. Brains kunnen zo nogal omvangrijk worden, maar het programma weet daar raad mee.

Voor liefhebbers

Werkt PersonalBrain in de praktijk? Jawel, als dit het soort hulpmiddel is waar je persoonlijke brein mee overweg kan, en als je niet bang bent van een korte leercurve. Het programma is lastig in bestaande categorieën in te passen: het is geen mindmap-pakket of een daarvan afgeleide variant voor idea mapping, concept mapping of issue mapping; TheBrain zelf spreekt van visual content management.

Veel nieuwe gebruikers hebben in eerste instantie moeite met de maasstructuur van Brains, en zijn bang dat die onoverzichtelijk wordt of dat ze er de weg in kwijtraken. Dat gold voor mij ook. Maar eigenlijk is dat de wereld op zijn kop, want PersonalBrain schept structuren die veel meer op gewoon associatief denken lijken dan de mindmaps die een programma als MindManager of Freemind oplevert. Door jarenlange training, letterlijk beginnend in de peuterspeelzaal, zijn we helemaal gewend geraakt aan hiërarchische structuren – zozeer dat het griezelig wordt om associatief met gegevens om te gaan. De vele enthousiaste volgelingen van TheBrain maken duidelijk dat er gelukkig een weg terug is.

Tags: , , ,

1 reactie op “PersonalBrain: voor wie durft”

  1. de denkwerkplaats » Blog Archive » PersonalBrain verovert terrein in de denkwerkplaats zegt:

    [...] mijn herontdekking van PersonalBrain heb ik er redelijk intensief mee gewerkt. Dit is een van de pakketten die na [...]

Reageer

*

Om spam te voorkomen, worden alle reacties gescreend voordat ze op de blog verschijnen. Stuur je reactie niet voor de tweede keer in: hij verschijnt zodra hij gelezen is.